Ocena brak

Kurtek mniejszy

Autor /Filip Dodano /29.01.2012

Wygląd: długość 0,6-1,6 cm. Kózkę tę łatwo rozpoznać po skróconych pokrywach skrzydłowych i wyraźnie zgrubiałych udach.  

Środowisko: lasy mieszane. Postacie dojrzałe spotyka się od maja do lipca na kwiatach lub drzewach żywicielskich.

Występowanie: środk. i pn. Europa, Syberia.

Liczebność: pospolity i liczny.

Rozród: larwy wygryzają chodniki pod korą (naruszając biel) uszkodzonych lub ściętych gałęzi świerka. Przepoczwarczają się w hakowatego kształtu chodniku w drewnie. Świeżo przeobrażone chrząszcze zimują w komorze poczwarkowej.

Pokarm: larwy żywią się łykiem, chrząszcze pyłkiem.

Podobne prace

Do góry