Ocena brak

Kuna leśna

Autor /Mauryn56 Dodano /28.06.2013

Martes martes L., rodzina Mustelidae — łasicowate. Długość ciała 320—580 mm, ogona 170—260 mm, masa ciała około 1800 g. Samice są mniejsze. Żółta plama na szyi zakończona jest klinowato. Pazury długie, zagięte. Włosy puchowe jasnoszare. W zimie modzele znajdujące się na piętach pokryte są twardą sierścią.

Ten rzadki gatunek zamieszkuje znaczne obszary Europy, występuje w zachodniej i południowej Azji. Aktywna jest przede wszystkim nocą. Chociaż jest dobrze przystosowana do żyda na drzewach, poluje głównie na ziemi. Żywi się głównie nornikami, nornicami, wiewiórkami, jak również ptakami, jaszczurkami, żabami, owadami, owocami leśnymi. W lasach liściastych zasiedla dziuple drzew, w lasach iglastych zajmuje dziuple, gniazda wiewiórek, wron i ptaków drapieżnych.

Na swoim terytorium łownym prowadzi koczowniczy tryb życia. Podczas nocnych polowań pokonuje odległości do 15 km. Osiadła jest tylko w okresie wychowywania młodych. Omija siedliska ludzkie. W paśmie lasu występuje do wysokości 2400 m n.p.m. Ma cenne futro. W większej części areału jest rzadkością.

Podobne prace

Do góry