Ocena brak

Kuchenki mikrofalowe

Autor /Nowy Dodano /31.01.2012

Normalne kuchnie elektryczne mają grzałki, roz­grzewające się pod wpływem przepływającego przez nie prądu. Grzałki podnoszą temperaturę powietrza w piekarniku, a ono konwekcyjnie ogrze­wa znajdującą się w nim potrawę. Kuchenki mikrofalowe wykorzystują do ogrzewania potraw promieniowanie elektromagnetyczne o częstotli­wościach pomiędzy zakresem sygnałów telewi­zyjnych (UHV) a długofalowym końcem podczer­wieni, czyli mikrofale. Standardowa częstotliwość mikrofal używana w kuchenkach jest dobrana tak, że są one bardzo dobrze pochłaniane przez wodę. Fala elektromagnetyczna zmusza cząsteczki wody, będące dipolami, do wykonywania bardzo szyb­kich drgań, przez co wzrasta energia wewnętrzna wody, a co za tym idzie jej temperatura. Woda jest zawarta praktycznie we wszystkim, co można zjeść, tak więc potrawy wcale nie trzeba zanurzać w wo­dzie, aby ją w ten sposób podgrzać.
Mikrofale w kuchence są wytwarzane w urzą­dzeniu zwanym magnetronem i za pomocą specjalnego falowodu, w postaci blaszanej rury, dopro­wadzane do komory roboczej kuchenki. Wszystkie wewnętrzne ściany kuchenki wykonane są z meta­lu, dzięki czemu fale odbijają się od nich, trafiając w końcu na potrawę, która je pochłania. Mikrofale są w stanie wniknąć w potrawę na głębokość co najwyżej 5 cm, tak więc głębiej położone warstwy ogrzewają się drogą przewodnictwa cieplnego. Dlatego też używając „mikrofalówki" powinniśmy pamiętać, że lepiej i bardziej równomiernie gotu­je się np. mięso pokrojone na małe kawałki.
Podstawą gotowania mikrofalowego jest ścisła kontrola czasu, stąd nawet najtańsze „mikro­falówki" mają wbudowany zegar. Bardziej luksu­sowe modele mają urządzenia pozwalające na au­tomatyczne włączenie i wyłączenie kuchenki o określonej godzinie oraz elektroniczne termo­metry mierzące temperaturę potrawy, określające czy jest ona już gotowa.

Podobne prace

Do góry