Ocena brak

Ksantosoma

Autor /Gunter Dodano /20.01.2012

Ksantosoma jest podobna do wywodzącej się z Azji alokazji. Pochadzi jednak z tropików Ameryki i w odróżniemu od alokazji, nie obumiera zimą. Bulwiasto ukorzeniona ksantosoma jest pokaźną i niezwykią rośliną doniczkową. która do prawidłowego wzrostu potrzebuje znacznych wysiłków z naszej strony. Jej długie ogonki liściowe wznoszą się od podstawy rośliny. Każdy z nich ma dwa czarne paski na całej swej długości. Ksantosoma ma strzałkowato zakończone liście, które osiagają nawet 30 cm długości. Liście są kaloru głębokiel zieleni, a rozmieszczone na nich żyłki mają atrakcyjny odcień bieli.Zanikają przy końcach liści. Ten przedstawiciel rodziny obrazkowych czasem wytwarza białozielone pochwy kwiatowe, otaczające brązowe kolby.

Minimalna temperatura dla tej tropikalnej rośliny wynosi 18°C. Może też być nieco wyższa, ale poziom wilgotności musi być też wtedy odpowiednio wyższy.

Ksantosomę ustawiamy w cieniu. Możemy ją też hodować w zasięgu promieni słonecznych, ale z dala od ich bezpośredniego źródła.

Podczas lata ksantosoma potrzebuje dużo wody. Używajmy chłodnej wody wapiennej. Zimą, zanim ją podlejemy, pozwólmy ziemi niemalże wyschnąć. Gdyby temperatura spadła poniżej zalecanej, odpowiednio ograniczamy ilość podawanej wody.

Potrzebuje dużej wilgotności, co sprawia, że jest trudna w pielęgnacji w domu. Używajmy delikatnego spryskiwacza i zraszajmy roślinę za każdym razem, gdy zobaczymy, że tego potrzebuje.

Ksantosoma wymaga dość intensywnego nawożenia. Podczas lata, w okresie wzrostu, nawozimy ją regularnie co dwa tygodnie, zwykłym nawozem dla roślin doniczkowych.

Co roku przesadzamy ją wiosną lub wczesnym latem, wybierając przestronną donicę i nie zmieniając ziemi. Idealnym jest kompost bogaty w substancje organiczne. Możemy dodać wyjałowione, spleśniałe liście do ziemi torfowej. Podczas przesadzania dzielimy zbyt duże okazy.

Aby wyjałowić spleśniałe liście, wkładamy je do brytfanny z przykrywką i "gotujemy" w piekarniku przez 30 minut, w temperaturze 80°C.

Do góry