Ocena brak

Krzyżownica gorzkawa

Autor /Tomasz Dodano /18.01.2012

Bylina o kłączu rozgałęzionym i niskiej, wzniesionej łodydze z kilkoma lancetowatymi liśćmi. Pozostałe liście tworzą niską różyczkę. Łodyga kończy się kłosem niebieskich kwiatów. Owocem jest torebka. Ten środkowoeuropejski gatunek występuje z rzadka na suchych, szybko nagrzewających się wzgórzach, czasem w siedliskach wilgotnych na glebie zasobnej w węglan wapnia. Nazwa rodzajowa rośliny pochodzi z greckiego: polys = dużo, gala = mleko, ponieważ uważano, że krzyżownica wpływa na wzrost mleczności krów.

W celach leczniczych zbiera się ziele (Herba Polygalae amarae). Rośliny ścina się w okresie kwitnienia i suszy w miejscu cienistym, przewiewnym. Surowiec ma bardzo gorzki smak i powinien być przechowywany w suchym miejscu, w zamkniętych pojemnikach. Zawiera gorycz poligamarynę, glikozyd gaulterynę, garbniki, olejek eteryczny i bardzo skuteczną saponinę. Stosuje się go w postaci ziółek gorzkich w przypadku zaburzeń w trawieniu. Sporządza się odwar z 20 g pociętego ziela i 200 cmł wody lub zażywa sproszkowane ziele zmieszane z cukrem (na koniec noża) trzy razy dziennie. Jest to także środek wykrztuśny stosowany przeciw nieżytom górnych dróg oddechowych. Lecznictwo ludowe zaleca podawać krzyżownicę matkom karmiącym w celu zwiększenia ilości mleka.

Okres kwitnienia:

V-VIII

Zbiór ziela:

V-VII

Podobne prace

Do góry