Ocena brak

Kowal bezskrzydły

Autor /Eligiusz Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 1 cm. Pluskwiak o charakterystycznym czerwono-czarnym rysunku. Kowal bezskrzydły (zwany też k. dwuplamkiem) jest najliczniejszym i największym w środkowej Europie przedstawicielem rodziny kowalo-watych (Pyrrhocoridae), obejmującej ponad 100 gatunków, Spotyka się formy krótkoskrzyd-le i długoskrzydłe. Dorosłe krótkoskrzydłe kowale rozpoznaje się po linii ostro oddzielającej tarczkę od skrzydeł; u larw granica między nimi jest niewyraźna.

Środowisko: parki, aleje z robiniami akacjowymi lub kasztanowcami. Chętnie przebywa pod starymi lipami.

Występowanie: Europa, Azja, północna Afryka i Ameryka Środkowa.

Liczebność: żyje w skupiskach, często o dużej liczebności.

Rozród: na wiosnę, po wyjściu dorosłych kowali z zimowych kryjówek, następuje dobieranie się par, kopulacja i składanie jaj. W sierpniu pojawiają się pierwsze dorosłe kowale.  

Pokarm: sok z nasion lipy i z innych roślin.

Podobne prace

Do góry