Ocena brak

Kosarz ścienny

Autor /Ariel Dodano /31.01.2012

Wygląd: nieco mniejszy od kosarza pospolitego; u samicy odwłok jest jajowaty i szary, u samca - żółtawy. Rząd kosarzy (Opiliones) obejmuje blisko 3200 gatunków rozmieszczonych na całym świecie. Kosarze poruszają się zwinnie na swych długich nogach między łodygami i źdźbłami roślin. W razie zagrożenia odrzucają nogi!

Środowisko: zabudowania, szopy, ogrodzenia, mury i inne miejsca.

Występowanie: Eurazja, Ameryka Północna.  

Liczebność: pospolity, niekiedy masowo.

Rozród: od końca sierpnia do listopada można obserwować kosarze ścienne na nasłonecznionych ścianach. Siedzą nieruchomo z szeroko rozstawionymi nogami. Zapłodnienie odbywa się przez podanie spermatoforu. Często samiec zostaje później zjedzony. Jaja zimują ukryte przez samicę w glebie lub w szparach.

Pokarm: roślinny i zwierzęcy. Wprawdzie niekiedy kosarze aktywnie polują, jednak przeważnie żywią się martwymi lub rozkładającymi się roślinami i bezkręgowcami.

Podobne prace

Do góry