Ocena brak

Kormoran czubaty

Autor /Maksym44 Dodano /26.01.2012

Wygląd: Znacznie mniejszy od kormorana; długość ciała ok. 76 cm. Dorosłe ptaki ciemne z metalicznym połyskiem, dziób z żółtą nasadą. W okresie lęgowym mają czub z piór zadarty do przodu. Młode ptaki niepozornie brązowawoszare. W porze lęgowej odzywają się skrzeczącymi głosami, potem są prawie nieme.

Środowisko: Kormoran czubaty jest ptakiem wyłącznie morskim; tereny lęgowisk zaczynają się od Maroka, gdzie latem temperatura wody w morzu dochodzi do 26'C, aż do Przylądka Północnego na Półwyspie Skandynawskim, gdzie temperatura morza nie przekracza 4°C. Zamieszkuje skaliste wybrzeża z zatokami i małymi wyspami przybrzeżnymi. Łowi ryby w pobliżu wybrzeży. Poza okresem lęgo-^P pędzi życie osiadłe lub koczownicze.

Lęgi: Ptaki te gnieżdżą się na dolnych półkach ptasich skał, w niszach i na upłazach, zwykle w małych grupach. Ich sąsiadami i konkurentami o najlepsze miejsca lęgowe są mewy trójpalczaste i fulmary. Okres lęgów przypada na marzec-maj, w zniesieniu zwykle 3 jaja długości 63 mm, okres wysiadywania 27-29 dni, młode stają się samodzielne po 6-8 tygodniach. Wysiadują oboje rodzice, ptak nie wysiadujący stoi często obok gniazda. Zwykle jednak wysiaduje samica: samiec zmienia ją pojawiając się punktualnie tuż przed lub tuż po południu. W czasie wysiadywania jaja leżą na błonach pławnych ptaków. Młode wykluwają się nagie i czarne, szybko porastają czarnym puchem.

Pożywienie: Ryby. Kormorany czubate przemakają w czasie nurkowania aż do skóry, dlatego do wody wchodzą tylko na połów ryb, a potem starannie suszą skrzydła. Dzięki nasiąkaniu prawie nie podlegają sile wyporu i dlatego nurkują do głębokości 20 m.

Podobne prace

Do góry