Ocena brak

Koper ogrodowy

Autor /Grzes Dodano /18.01.2012

Koper ogrodowy (Anethum graveolens) jest dobrym sąsiadem dla innych warzyw - ogórki, sałata i kapusta znacznie lepiej rosną w jego towarzystwie. Pędy kopru wyrastają na wysokość 60-100 cm. Lekki, świeży zapach przez całe lato otacza delikatne, igiełkowate liście i luźne baldachy żółtych kwiatostanów. Koper zawiera olejki eteryczne, które nadają mu charakterystyczny aromat.

Uprawa - Od kwietnia nasiona kopru wysiewamy do gruntu w rzędach o odstępie 25 cm. Aż do lipca można siać koper co 10-14 dni, co zapewni stały zbiór świeżych liści. Roślinie najbardziej odpowiada miejsce osłonięte od wiatru, słoneczne lub półcieniste, z glebą wilgotną, ale nie nadmiernie nasyconą wodą.  

Pielęgnacja - Należy dbać o to, aby podłoże na grządce z koprem było zawsze luźne i przepuszczalne. Pamiętajmy zawsze o regularnym podlewaniu roślin.  

Zbiór - Liście kopru obrywamy przez całe lato. Można je zamrażać lub konserwować w oliwie. Podczas suszenia często znika cały aromat rośliny. Baldach można ścinać, gdy nasiona są półdojrzałe lub zupełnie dojrzałe. 

Stosowanie - Świeże liście kopru dodaje się do sałatek, ziemniaków, zup, potraw z jaj i ryb. Pędy wraz z baldachami kwiatów lub owoców są niezastąpionym dodatkiem przy kwaszeniu ogórków. Sos koperkowy jest smacznym i aromatycznym dodatkiem do mięs, drobiu, ryb, raków i ślimaków. Kopru nie należy gotować, gdyż traci aromat. Napar z liści lub nasion działa lekko uspokajająco, wpływa korzystnie na proces trawienia i delikatnie obniża ciśnienie krwi.

Podobne prace

Do góry