Ocena brak
Kontrola stanu czystości wód
Celem określenia stanu czystości wód instaluje się na rzekach automatyczne stacje pomiarowe, których zadaniem jest regularne wykonywanie analizy zasadowości lub kwasowości wody, stężenia w wodzie szkodliwych związków chemicznych oraz określenia kilku innych współczynników charakteryzujących jakość wody. Niestety, nie są one w stanie dać pełnego obrazu stanu wód w rzekach, gdyż nie analizują ich pod kątem występowania wszystkich możliwych rodzajów zanieczyszczeń.
W wodzie pitnej wzrasta ilość złożonych związków chemicznych, oddziałujących w różny sposób na nasze organizmy. Niektóre zaburzają gospodarkę hormonalną organizmu, czyli system kontrolujący między innymi nasz metabolizm oraz zachowania seksualne. Związki takie mogą pochodzić z wielu źródeł, wśród których trzeba wymienić detergenty przemysłowe, tworzywa sztuczne, pochodne pestycydów i inne. Badania nad skutkami ich oddziaływania na nas są w toku, lecz już dziś wiemy, że powodują między innymi spadek liczby żywych plemników i zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na raka jąder u mężczyzn. Istnieją dowody, że mają one również wpływ na płodność kobiet, a powiązanie niektórych pestycydów ze zwiększoną zapadalnością na raka piersi można uważać za udowodnione. Istnieje powszechna zgodność, również na szczeblach rządowych, że wymagane jest zwiększenie nakładów na badanie tych problemów, zwłaszcza od kiedy pokazano, że wpływ niektórych chemikaliów na życie w sąsiedztwie zatrutych rzek jest jeszcze bardzo znaczący. Szkodliwe związki chemiczne są obecne nie tylko rzekach i strumieniach dostarczających wodę pitną, a również trafiają na nasze stoły w postaci produktów spożywczych. Stwierdzono na przykład, że lakier używany do pokrywania puszek na warzywa zawiera substancję zwiększającą aktywność komórek nowotworowych raka piersi.