Ocena brak

Kontrola sanitarno-higieniczna

Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014

Kontrola sanitarno-higieniczna w zakładach przemysłu spożywczego odgrywa bardzo dużą rolę, gdyż ma wpływ na to, czy produkt jest bezpieczny dla konsumenta. W kontroli wykorzystywane są głównie metody mikrobiologiczne i chemiczne, przede wszystkim do oceny procesu technologicznego. Sfera produkcji podlega stałej kontroli sanitarno-higienicznej. Ogólny stan czystości zakładu, higieny osobistej personelu, działania wentylacji, ogrzewania i oświetlenia, jest kontrolowany doraźnie, w odpowiednich odstępach czasu.

Powyższe działanie ma na celu określenie wpływu maszyn i urządzeń na higieniczne właściwości produktu, określenie skuteczności mycia maszyn i urządzeń, opakowań i pomieszczeń produkcyjnych, określenie skuteczności procesu uzdatniania wody i działania oczyszczalni ścieków oraz kontrolę warunków sanitarnych, łącznie z higieną osobistą.

 

Podobne prace

Do góry