Ocena brak

Konserwowanie ryb, płazów i gadów

Autor /Erazm123 Dodano /19.06.2013

Okazy ryb, płazów i gadów przechowuje się najczęśdej w naczyniach szklanych wypełnionych alkoholem etylowym. Po zabiciu zwierzęcia należy wstrzyknąć do wnętrza jego ciała 40 % formaldehyd, a następnie umocować je za pomocą szpilek w misce preparacyjnej i zalać 10 % roztworem formaliny.

Po 48 godzinach można okaz umieśdć w słoju odpowiedniej wielkości i o szczelnym zamknięciu (najlepiej szlifem). Przedtem jednak należy słoje dokładnie oczyśdć. Następnie należy, odpowiednio do wielkośd słoja, przyciąć szkło przedmiotowe, na którym okaz będzie umieszczony i również dokładnie je oczyścić.

Na tak przygotowanym szkle umocowujemy okaz przywiązując go nitką przewleczoną bezpośrednio pod skórą. Po umocowaniu zwierzęcia szkło umieszcza się w słoju i zalewa 5 % roztworem formaliny lub 60 % alkoholem etylowym tak, aby powierzchnia roztworu była około 4 mm pod szlifem słoja. Przed zamknięciem słoja szlif smaruje się roztopioną mieszaniną wosku, żywicy i wazeliny, po .czym słój mocno zamyka.

Na nakrętkę nakłada się folię igelitową, którą należy mocno naciągnąć i przywiązać szpagatem. Brzegi folii obcina się, a na słojach umieszcza się etykiety zawierające konieczne dane o znajdujących się w nich okazach. Folię można pomalować czarną farbą.

Podobne prace

Do góry