Ocena brak

Kolendra siewna

Autor /Florenty909 Dodano /13.01.2012

Wygląd: Roślina jednoroczna, 20-60 centymetrów wysokości. Szczególnie niedojrzale owoce, ale także świeże rośliny, mają nieprzyjemny pluskwiany zapach. Liście odziomkowe nie podzielone, karbowane, szybko więdnące. Liście łodygowe 2-, 3-krotnie pierzaste, dolne - z jajowatymi, górne - z równowąskimi odcinkami. Kwiaty białe lub jasnoróżowe, w baldachach o 3-5 promieniach. W przeciwieństwie do owoców wielu innych baldaszkowatych, owoce kolendry nie rozpadają się na 2 owocki częściowe.

Siedlisko: Uprawiana na polach; zdziczała na wysypiskach i w skupieniach chwastów.  

Rozmieszczenie: Pierwotnie Azja Zachodnia i północna Afryka, wcześnie jednak zadomowiona we wschodniej części obszaru śródziemnomorskiego i w Europie Południowej, dzisiaj rzadko spotyka się zdziczałą w Europie Środkowej w miejscach o łagodnym klimacie.

Okres kwitnienia: Czerwiec i lipiec; w Polsce od maja do sierpnia.

Substancje zawarte w roślinie: Olejki eteryczne z koriandrolem, borneolem i węglowodorami; 15% protein, 20% tłustych olejów, sitoste-ryna, cukier.

Zastosowanie i działanie: Przeciw wzdęciom i jako środek rozkurczowy przy dolegliwościach żołądka i jelit; przy dolegliwościach serca spowodowanych przez ucisk skutkiem wzdęcia jelita grubego (tzw. zespół Roemhel-da); poprawia laktację; poprawia smak potraw; przyprawa. Wszystkie herbatki prze-ciwwzdęciowe zawierają koper wioski, koleń-drę, kminek, anyżek, miętę pieprzową, melisę i kozłek.

Przyrządzanie i stosowanie: Owoce kolendry (Fructus Coriandri): 1/2 LH zemleć i przygotować napar; spagyrik.

Termin zbioru: Od lipca do września.

Podobne prace

Do góry