Ocena brak

Kolczak zbrojny

Autor /Ariel Dodano /31.01.2012

Wygląd: długość do 1,5 cm. Jaskrawo żółto-brązowa barwa odwłoka stanowi ostrzeżenie dla naturalnych wrogów przed jadem tego pająka. Rzeczywiście k. zbrojny jest obok topika i karakurta jednym z nielicznych gatunków pająków, których ukąszenie jest bolesne i prowadzi do opuchlizny, nie jest jednak dla człowieka śmiertelne. Kolczaka można łatwo rozpoznać po palczastych kolcach na przedniej parze nóg. Dzięki nim może mocno chwycić zdobycz. Należy do rodziny aksamitnikowatych.  

Środowisko: ciepłe, skąpo porośnięte piaszczyste i kamieniste miejsca.

Występowanie: w środkowej Europie znany jedynie z okolic Keiserstuhl; centrum rozmieszczenia stanowi rejon śródziemnomorski.

Liczebność: jedynie lokalnie liczniejszy.

Rozród: w dzień k. zbrojny przebywa ukryty w pajęczynowej rurce umieszczonej w kryjówce ze splecionych traw lub liści. Uaktywnia się o zmroku. Samica opiekuje się jajami i młodymi w kryjówce i tylko wówczas jest agresywna.

Podobne prace

Do góry