Ocena brak

Kokorycz pusta

Autor /Sergiusz192 Dodano /18.01.2012

Bylina z dużą, pustą bulwą podziemną, łodygą wzniesioną, o 2 liściach. Kwiaty zebrane w szczytowe grono, są fioletowe lub białe; mają długą, wygiętą ostrogę. Owocem jest torebka. Cała roślina jest bardzo trująca. Jest to gatunek europejski sięgający do przyległych rejonów azjatyckich. Rośnie w runie zagajników i widnych lasów, gdzie łatwo go rozpoznać po wczesnym kwitnieniu i sinawych łodygach.

Zbiera się bulwy (Bulbus Corydalis cavae), wydobywając je ręcznie na jesieni lub na początku wiosny, po rozmarznięciu gleby. Bulwy czyści się starannie, usuwa z nich korzonki i części zielone, kraje na kawałki, a następnie suszy w miejscu cienistym i przewiewnym, przewracając od czasu do czasu. Temperatura w suszarni nie może przekroczyć 40°C. Suche bulwy mają odużający zapach i gorzki smak.

Zawierają alkaloidy, z których najważniejszymi są korydalina i halucynogenna bulbokapnina. Zmniejszają pobudliwość ośrodkowego układu nerwowego, obniżają ciśnienie i zwalniają perystaltykę jelita cienkiego. Kokorycz zapisuje wyłącznie lekarz w przypadku ciężkich zaburzeń nerwowych, zawrotów głowy, drżączek i chorób mózgowych. W dużej dawce powoduje bóle głowy podobne do odczuwanych przy zapaleniu opon mózgowych.

Na wiosnę kokorycz jest często odwiedzana przez pszczoły.

Okres kwitnienia:

III-V

Zbiór bulw:

X-XI i II-III

Podobne prace

Do góry