Ocena brak

Knieć błotna, kaczyniec, kaczeniec

Autor /Gabriel7474 Dodano /13.01.2012

Wygląd: Trwała roślina błotna z silnym korzeniem, do 30 (60) cm wysokości. Zielona łodyga wewnątrz pusta, naga, u nasady często czerwono nabiegła, pełzająca i korzeniąca się albo podnosząca się, ku górze obficie rozgałęziona i wielokwiatowa. Liście okrągławo-serco-wate, karbowane lub ząbkowane; odziomkowe na długich ogonkach, łodygowe są na ogół nieco mniejsze i stopniowo mają coraz krótsze ogonki aż wreszcie stają się siedzące. Kwiaty wielkie, do 5 cm średnicy, koloru żółtka, błyszczące, spodem często zielonkawe. Działki o-kwiatu w liczbie 5, jajowate, ku podstawie na trzoneczkach, bez miodników. Pręciki liczne, z żółtymi pylnikami. Zalążni 5-8 z krótką szyjką. Owocem są mieszki rozpostarte gwiaździście, wielonasienne, z krótkim dzióbkiem, poprzecznie żyłkowane, prosto wzniesione lub zgięte.

Siedlisko: Częsta i rozpowszechniona w miejscach wilgotnych, w olsach i łęgach, w zaroślach, na bagiennych łąkach, nad rowami i przy strumieniach, stawach itp.; w górach aż po piętro alpejskie.

Rozmieszczenie: Większa część Europy, rzadko jednak w regionie śródziemnomorskim.  

Okres kwitnienia: Od marca do czerwca, rzadko jeszcze raz od lipca do października.

Zastosowanie: Kaczyniec należy do pierwszych zwiastunów wiosny, ale nie wolno jeść I jego liści, ponieważ zawierają szkodliwy dla zdrowia alkaloid. Także bydło nie je tej rośliny. Nadające się do spożycia okrągławo-l -czworokanciaste pączki kwiatowe marynuje się w słonej wodzie, occie albo oliwie. Jako namiastkę kaparów można w podobny sposób marynować także pączki kwiatowe mniszka żarnowca i owoce nasturcji.

Uwagi ogólne: Kaczyniec stanowi wielopoi staciową grupę taksonomiczną; zmiennymi c chami są głównie: forma wzrostu i wielkoś rozmiar liści oraz kształt mieszków jako owoc z pełzającymi rozłogami, trójdzielny mi liśćmi i trójklapowymi, nieregularnie ząbkowanymi listkami, jest także jadalny.

Podobne prace

Do góry