Ocena brak

Kłopotek czarny

Autor /Filip Dodano /29.01.2012

Wygląd: długość 1,2-2,5 cm. Czarniawy, walcowaty chrząszcz o wyjątkowo krótkich czułkach, zupełnie nietypowych dla kózkowatych.  

Środowisko: bory iglaste i lasy z udziałem drzew iglastych, czasem w obrobionym drewnie w suchych słupach, palach i masztach.  

Występowanie: w całej Europie, na wschód sięga po Japonię.

Liczebność: pospolitszy jedynie w odpowiadających mu biotopach.

Rozród: kłopotki są aktywne głównie o zmierzchu, ale latają również za dnia i nocą. W nocy kierują się światłem księżyca, więc często padają ofiarą mylących je „pułapek świetlnych", np. latarni ulicznych czy oświetlonych domów. Samice składają jaja w suche pniaki sosnowe, rzadziej świerkowe.

Larwy potrzebują 2-4 lat do przepoczwarczenia. Wyrabiają chodniki w drewnie przyziemnej części pozostawionych w lesie pniaków i korzeni doprowadzając je do humifikacji. W ciągu dnia chrząszcze kryją się pod odstającą korą świerków, sosen i innych drzew iglastych.

Podobne prace

Do góry