Ocena brak

Kiwi brunatny [k. południowy] (Apteryx australis)

Autor /CezaryCezary Dodano /09.05.2013

Kiwi, najmniejszy z bezgrzebieniowców, żyje w gęstych lasach Nowej Zelandii. Długość jego ciała waha się od 35 do 55 cm, masa zaś od 1,5 do 3,5 kg.

Samice są większe od samców i mają dłuższe dzioby. Aktywne wyłącznie w nocy, mają małe oczy, ale odznaczają się znakomitym węchem i dotykiem. Nozdrza kiwi otwierają się na końcu dzioba, co jest właściwością unikatową wśród ptaków.

Dzięki temu mogą one węszyć w glebie w poszukiwaniu dżdżownic, owadów i pająków i wyczuwać je z odległości 15 cm. Samica składa ok. 3 wielkich jaj, z których każde stanowi 25% masy jej ciała. Wysiadywanie trwa 74-84 dni. Młode są wodzone przez samce.

Podobne prace

Do góry