Ocena brak

Kiwi

Autor /Werner Dodano /31.01.2012

Trzy gatunki nielotów, znanych pod nazwą kiwi, żyją tylko na Nowej Zelandii i są o wiele mniejsze niż inni przedstawiciele ptaków bezgrzebieniowych. Największy z nich - nielot brunatny - ma 35 centymetrów wysokości. Za wyjątkiem jednego podgatunku, wszystkie gatunki kiwi prowadzą nocny tryb życia, a żerując posługują się dobrze wykształconym węchem, co u ptaków, jest cechą niezwykłą. Do wilgotnej ściółki lub pulchnej gleby wkładają swoje długie, nieco w dół zakrzywione dzioby, na końcu których są osadzone nozdrza, i wyciągają z niej owady, pajęczaki, nasiona i wszy­stko, co nadaje się do zjedzenia. Kiwi, kiedy ucie­kają przed drapieżnikami, przeganiają rywali z tery­torium lub w czasie godów, potrafią na swych grubych, mocnych nogach szybko biegać w gęstym podszycie lasu.

NIELOTY (KIWI)
Istnieją trzy gatunki nielotów:
nielot nakrapiany iĄpteryx haastii),
nielot mały (A. owenii)
nielot brunatny (A. australis).
Wysokość: Do 35 cm Masa:
Do 2,2 kg

Podobne prace

Do góry