Ocena brak

Kilka abrauska

Autor /Bonifacy78 Dodano /31.01.2012

Wygląd: sardynkowate, bardzo wydłużone ciało okryte dużą, łatwo odpadającą kolistą (cyk-loidalną) łuską. Wysokość ciała wynosi poniżej 20% całkowitej jego długości. Krótka płetwa grzbietowa. Brak linii bocznej. Dwa ostatnie promienie płetwy odbytowej wydłużone. Górna szczęka bez wcięcia. Żuchwa nie sięga do tylnego brzegu oka. Szczęki i lemiesz bezzębne. Wyrostki filtracyjne w liczbie 38-52.  

Ubarwienie: grzbiet i wierzch głowy jasnoszare do zielonawo połyskujących, boki i brzuch srebrzyste; za pokrywą skrzelową brak jakichkolwiek plam.

Długość: 6-7 do 8,5 cm.

Występowanie: bardzo mała przedstawicielka śledziowatych, opisana w 1931 r. z jeziora Abrau k. Noworosyjska na Przedkaukaziu. Występuje w tym jeziorze, leżącym na wysokości 60 m n.p.m., bardzo licznie. Jej podgatunek C. a. muhlisi odkryto w 1943 r. w jez. Apoliont koło miasta Bursa w Turcji, leżącym w zlewisku morza Marmara.

Tryb życia i rozród: k. abrauska jest jedną z nielicznych przedstawicielek rodziny śledziowatych, żyjących wyłącznie w wodach słodkich. Tarło rozpoczyna się w końcu czerwca i trwa do października. Unoszące się swobodnie w toni wodnej jaja zawierają dużą kroplę tłuszczu. Już po 12 godzinach następuje wyląg. Małe kilki rosną bardzo szybko - jednoroczne mają już 3,5-4,5 cm, dwuletnie 7-8 cm długości. K. abrauska uzyskuje dojrzałość płciową w 2. roku życia.

Pokarm: bezkręgowce, głównie należące do skorupiaków lasonogi (Mesomysis), wodne owady i ich larwy.

Do góry