Ocena brak

Kielisznik zaroślowy

Autor /Grzes Dodano /18.01.2012

Bylina o kłączu mięsistym, pełzającym, łodygach wijących się, osiągających 3 m długości. Łodygi są nieco kanciaste, w górze rozgałęzione, liście owalnotrójkątne do strzałkowatych, ciemnozielone z wierzchu, jaśniejsze od spodu. W ich kątach wyrastają pojedynczo osadzone na długich szypułkach duże, szerokolejkowate kwiaty białe, różowe lub niebieskie. Owocem jest kulista torebka. Gatunek ten występuje w wilgotnych zaroślach i laskach, od nizin po góry. Jest często uprawiany w ogrodach ze względu na duże, ozdobne kwiaty.

W celach leczniczych zbiera się kwitnące wierzchołki pędów (Herba Calystegiae), które ścina się w okresie pełnego kwitnienia, suszy w miejscu cienistym i przewiewnym lub w suszarni w temperaturze nie przekraczającej 40°C. Surowiec jest bezbarwny i ma ostry smak. Zawiera garbniki, glikozyd jalapinę i śluzy. Wszystkie te substancje pobudzają działanie mięśni gładkich, przyspieszają perystaltykę jelit i zwiększają wydzielanie żółci. Odwar sporządza się z 1-2 łyżeczek do herbaty ziela na filiżankę wody. Kielisznik działa przeczyszczająco, żółciopędnie, moczopędnie i przeciwgorączkowo. Używany jest jednak rzadko, ponieważ jest środkiem silnie przeczyszczającym.

Jest to doskonała roślina miodo- i pyłkodajna.

Okres kwitnienia:

VI-IX

Zbiór ziela:

VI-IX

Podobne prace

Do góry