Ocena brak

Keta

Autor /Bonifacy78 Dodano /31.01.2012

Wygląd: krępe, u starszych osobników silnie wygrzbiecone ciało ze stosunkowo smukłym trzonem ogonowym. Długa płetwa odbytowa z 3 twardymi i 10-16 miękkimi promieniami. Łuski małe, 150-160 wzdłuż linii bocznej. Pierwszy łuk skrzelowy z 19-25 (zwykle 24) krótkimi wyrostkami filtracyjnymi.

Ubarwienie: podczas pobytu w morzu grzbiet zielonkawy do niebieskawego, boki ciała srebrzyste. Samce w szacie godowej mają ciemny, oliwkowy grzbiet, a wzdłuż linii bocznej ciągnie się smuga, czerwona w przedniej, ciemna w tylnej części ciała, z wybieżkami sięgającymi grzbietu.

Długość: 45-90, maksymalnie do 100 cm.

Występowanie: Morze Arktyczne i północna część Oceanu Spokojnego; wzdłuż wybrzeży azjatyckich od ujścia Leny po Koreę i północną Japonię, u wybrzeży Ameryki Północnej od Colville do San Francisco. Wielokrotnie wsiedlana do Morza Białego, dzięki czemu spotykana także niekiedy u wybrzeży Norwegii, Islandii i Szkocji.

Środowisko: przybrzeżne wody mórz. Tryb życia: anadromiczna ryba wędrowna, która do osiągnięcia dojrzałości płciowej przez 3-4 lata przebywa w morzu.

Rozród: kety wstępują do rzek od lipca do września, a tarło trwa od sierpnia do grudnia. Samica składa 2000-4500 jaj do wygrzebanego uprzednio ogonem zagłębienia w dnie. Rozwój zarodkowy trwa 90-130 dni. Narybek spływa do morza pod koniec 1. roku życia.

Pokarm: początkowo bezkręgowce, później rozmaite ryby.

Podobne prace

Do góry