Ocena brak

Kazuary

Autor /Werner Dodano /31.01.2012

W przeciwieństwie do strusia afrykańskiego, emu i nandu, które żyją na terenach odkrytych, kazuary są mieszkańcami lasów. Kazuary mogą szyb­ko biegać w gęstej dżungli; gonione potrafią przedzierać się z wysuniętą do przodu głową przez splątany, gęsty podszyt, co jest rzadko spotykane u innych dużych zwierząt. Duży, rogowy hełm na głowie może służyć w takich przypadkach jako taran. Znane są trzy gatunki kazuarów. Najwięk­szym, dochodzącym do 1,8 długości ciała, jest kazuar hełmiasty. Występuje on na Półwyspie Jork w stanie Queensland, a także na Nowej Gwinei; dwa pozostałe gatunki występują wyłącznie na Nowej Gwinei i okolicznych wyspach.
Kazuary są jednymi z najbardziej niebezpiecz­nych ptaków na świecie. Osaczone, lub w okresie, kiedy samica broni jaj lub piskląt, mogą zaatako­wać każdego napastnika i pokaleczyć go bardzo ostrymi, wielkimi pazurami wewnętrznej części stopy. Pazury te są bardzo groźną bronią, gdyż u nasady mają 3 centymetry grubości a ich całko­wita długość wynosi 12 centymetrów. Za ich po­mocą kazuar może wypatroszyć psa lub zadać poważne rany człowiekowi.

KAZUARY
Istnieją trzy gatunki kazuarów:
Kazuar strzępiasty (Casuarius unappendiculatus),
Kazuar hełmiasty [Casuarius casuarius)
Kazuar mały (Casuarius bennetti)
Wysokość: Do 1,8 metra
Masa: Do 68 kg

Podobne prace

Do góry