Ocena brak

Kawki

Autor /Letki Dodano /31.01.2012

Kawka jest gatunkiem z rodziny krukowatych. który dobrze daje sobie radę na terenach rolniczych. Jednak niezbyt dobrze przystosowała się ona do życia w dużych miastach. Ptak ten jest niezwykle zaradny. Czuje się dobrze zarówno w pobliżu ludzkich osiedli, jak i na obszarach z da­la od nich. gnieździ się w szczelinach budynków lub w dziuplach. Niektóre kolonie kawek bytują nawet na stromych, skalnych klifach.
Kawka jest pospolitym mieszkańcem małych miast, gdzie często zakłada gniazda w kominach. Tak jak wrony, kawki występują w całej Europie, a ich obecność można łatwo poznać po charakte­rystycznym głosie, który wydają. Nie występują one jednak w każdej okolicy, lecz preferują tereny, na których znajdują się pastwiska bydła i owiec. Dzieje się tak z dwóch powodów. Często można zaobserwować, jak kawki wydziobują z owiec i krów pasożyty skórne. Ponadto ptak ten lubi wy­ścielać swe gniazdo sierścią ssaków. Gniazdo kawki jest duże i dosyć niedbale zbudowane. W okresie budowy gniazd często można zaobser­wować kawki latające z dziobami pełnymi włosia. Jeżeli w jakiejś okolicy nie ma zwierząt, których sierść nadaje się na wyścielenie gniazda, kawki zazwyczaj tam się nie lęgną.

Do góry