Ocena brak

Karmienie naturalne

Autor /reva Dodano /26.06.2014

Karmienie naturalne zalecane jest w żywieniu wszystkich noworodków zdrowych, a także, jeżeli nie ma przeciwwskazań lekarskich, również u wcześniaków i noworodków chorych. Zalet karmienia piersią jest wiele: zawsze odpowiednia temperatura pokarmu, jałowość, optymalny skład chemiczny, obecność substancji odpornościowych (immunogiobułiny klasy IgA, IgG i IgM, a także lizozym, laktoferryna i składniki komplementu), prostota karmienia, oszczędność, częsty fizyczny i psychiczny kontakt matki z noworodkiem (wzmacnianie związków uczuciowych). Niepodważalny jest również wpływ karmienia piersią na wykształcenie się prawidłowego zgryzu u niemowląt. Stosowanie „wzmacniaczy” mleka kobiecego zwiększających zawartość białka, związków mineralnych, witamin i pierwiastków śladowych jest wskazane w przypadku żywienia noworodków o małej masie ciała. W czasie karmienia noworodka piersią jakość mleka nie jest cały czas jednakowa. Przez pierwsze 3-4 dni po porodzie gruczoł sutkowy produkuje siarę, czyli mleko początkowe (młodziwo). Jest to mleko

0    znacznie większej zawartości białek (głównie wycłzielniczej immunoglobułi-ny IgA), a mniejszej ilości tłuszczów w porównaniu do mleka produkowanego w późniejszym okresie. Pierwsza porcja spożywanego przez noworodka pokarmu kobiecego jest bardziej rozwodniona, a ostatnia charakteryzuje się większą zawartością tłuszczu i węglowodanów. Dieta kobiety karmiącej ma niewątpliwy wpływ na skład mleka produkowanego przez jej gruczoły piersiowe. W okresie karmienia wzrasta dzienne zapotrzebowanie matki na substancje wysokoenergetyczne, białka, tłuszcze, witaminy i pierwiastki śladowe, niezbędne do wytwarzania pokarmu.

Pierwsze karmienie piersią zdrowego i donoszonego noworodka powinno mieć miejsce w pierwszej godzinie życia, jeżeli pozwala na to stan dziecka

1    matki (po porodach operacyjnych istnieje często konieczność odroczenia pierwszego karmienia). Z reguły zaleca się, aby kolejne karmienia następowały „na żądanie” noworodka, a nie według z góry ustalonego planu godzinowego. Takie postępowanie ułatwia matce i dziecku przebieg zwłaszcza pierwszych karmień, a także zwiększa ich efektywność. Podczas karmienia piersią nie zaleca się dopajania noworodka glukozą, gdyż zapotrzebowanie na wodę i glukozę pokrywa pokarm kobiecy. Karmienie noworodka piersią nie powinno trwać dłużej niż 20 minut, ze względu na możliwość uszkodzenia brodawki sutkowej w wyniku gwałtownych i silnych ruchów' ssących dziecka. Już po 5 minutach od przystawienia noworodka do piersi wypija on ok. 90% potrzebnego mu pokarmu. Pokarm kobiecy może być przechowywany w formie zamrożonej w temperaturze -20°C przez trzy tygodnie, a po rozmrożeniu jeszcze przez następne 24 godziny.

Rola programu edukacji zdrowotnej społeczeństwa w zakresie promocji karmienia naturalnego jest niezaprzeczalna, zwłaszcza w sytuacji zwiększającej się na rynku liczby humanizowanych mieszanek mlecznych, szeroko reklamowanych przez producentów. Program promocji karmienia piersią opiera się na: zwiększeniu opieki nad matką i jej noworodkiem w szpitalach położniczych, zaangażowaniu pracowników pomocy społecznej, prowadzeniu edukacji matek i pracowników służby zdrowia oraz wprowadzeniu zmian prawnych promujących naturalny sposób karmienia. Bezwzględnym przeciwwskazaniem do karmienia piersią jest rozpoznanie u noworodka galaktozemii, a u matki poważnych chorób psychicznych, ciężkiej niewydolności krążenia, narkomanii oraz przyjmowanie niektórych leków (cytostatyki, metronidazol, preparaty antyko-agulacyjne). Czynna gruźlica matki, zakażenie HIV, zapalenie wątroby typu A i C w okresie wiremii, a także niektóre inne choroby wirusowe (opryszczka, cytomegalia) stanowią przeciwwskazania względne.

 

Podobne prace

Do góry