Ocena brak

Karetta

Autor /Bill Dodano /12.01.2012

Rodzina żółwie morskie (Cheloniidae)  

Wygląd: karapaks sercowaty, czerwonobrą-zowy, z 5 płaskimi tarczami kręgowymi i 5 parami tarcz żebrowych, u młodych osobników zakończonych występami, dzięki którym pancerz wygląda jak zębaty. Plastron białawy do jasnobrązowego. Na brzusznej stronie pancerza znajdują się z reguły 3 pary tarcz za-brzeżnych (inframarginale) pozbawionych porów, czym karetta różni się od żółwia zatokowego. Tarcze brzeżne (marginale) umiejscowione w tylnej części karapaksu mają niezbyt długie i stosunkowo tępe wyrostki, dzięki czemu krawędź pancerza jest słabo piłkowana.

Długość karapaksu 100-110 cm, wyjątkowo do 140 cm. Głowa karetty jest stosunkowo duża i wygląda na znacznie masywniejszą niż u innych gatunków żółwi morskich. Jej wierzch pokryty jest 4-5 tarczkami przedczołowymi. Na przekształconych w mocne wiosła, silnie spłaszczonych przednich nogach, pomiędzy ich przednią krawędzią a dużymi rogowymi płytkami położonymi na tylnej krawędzi, znajdują się 3-4 rzędy nieco mniejszych tarczkowatych łusek. Nogi zakończone są pazurami.

Występowanie: tropikalne, subtropikalne i umiarkowane wody mórz i oceanów całego świata; spotykana również w wodach przybrzeżnych. W Morzu Śródziemnym karetta jest najpospolitszym morskim żółwiem. Jej areał rozprzestrzenienia w Europie sięga od leżących u północnych wybrzeży Szkocji Orka-dów, poprzez południową część Morza Północnego do zachodniego Bałtyku, w którym jednak obserwowana była tylko wyjątkowo. U polskich wybrzeży dotychczas nie stwierdzona.

Środowisko: przede wszyskim otwarte wody mórz i oceanów w tropikalnych, subtropikalnych i umiarkowanych szerokościach geograficznych. Karetta toleruje również wody słona-we, w związku z czym wpływa niekiedy do rzecznych ujść. Częściej niż inne żółwie morskie przebywa w wodach przybrzeżnych, dzięki czemu często widywana jest w pobliżu plaż i portów. Wytrzymuje niższe temperatury wody niż żółw szylkretowy. W celu złożenia jaj wyszukuje spokojne, piaszczyste plaże. Najważniejsze europejskie miejsca jej rozrodu znajdują się na plażach Prowansji i Korsyki, gdzie jednak karetta staje się coraz rzadsza.

Tryb życia: karetta pływa bardzo sprawnie i uważana jest za stosunkowo „agresywną". Chętnie poszukuje pokarmu w wodach przybrzeżnych, pokonuje również długie trasy w otwartym morzu. Przy spokojnej powierzchni wody można ją bez trudu obserwować, gdy wypływa aby zaczepnąć powietrza. Należy jednak podkreślić, że o trybie życia tego dobrze pływającego i odbywającego dalekie wędrówki żółwia wciąż jeszcze niewiele wiadomo.

Pokarm: przebywając na otwartym morzu karetta poluje na meduzy i osłonice, niekiedy również na ryby. W wodach przybrzeżnych zjada także jeżowce, mięczaki, zwłaszcza ślimaki, oraz skorupiaki, przede wszystkim kraby.

Rozród: samice karetty składają jaja na ustronnych, piaszczystych plażach, w wykopanych samodzielnie jamach o głębokości dochodzącej do 50 cm. Jedna samica może złożyć do 150 jaj o średnicy około 40 mm. Miode wylęgają się, zależnie od warunków klimatycznych, po 1-2 miesiącach i bezzwłocznie podążają do morza. Gody odbywają się tylko raz w roku. Karetty są zwierzętami długowiecznymi, samica w ciągu swego całego życia może złożyć ponad 1000 jaj. Spośród wylęgniętych z nich młodych żółwi średnio tylko 2 osiągają dojrzałość płciową i przystępują do rozrodu. Możliwe, że rzeczywista śmiertelność jest jeszcze wyższa.

Uwagi: dalsze istnienie tego gatunku, podobnie zresztą jak i innych żółwi morskich, uzależnione jest w dużym stopniu od dostępności i ścisłej ochrony miejsc lęgowych odpowiednich do składania jaj i zapewniających możliwość niezakłóconego przebiegu rozwoju zarodkowego aż do momentu wyklucia się młodych żółwi. W jakim stopniu na spadek liczebności żółwi morskich wpływa zanieczyszczenie wód, zwłaszcza produktami ropopochodnymi, nie jest jeszcze w pełni jasne. Niewątpliwie jednak powodem zmniejszania się liczebności karetty nie jest bezpośrednie prześlą-, dowanie jej przez człowieka, ponieważ ani jej pancerz, ani mięso, uważane za niezbyt smaczne, nie ma praktycznie żadnej wartości.

Podobne prace

Do góry