Ocena brak

Karaczan wschodni

Autor /Eligiusz Dodano /27.01.2012

Wygląd: długość 2-2,5 cm. Typowy przedstawiciel rzędu karaczanów; nogi pokryte kolcami, dobrze rozwinięte skrzydła, ich pierwsza para, czyli pokrywy, jest skórzasta. Skrzydła leżą płasko na ciele. Na końcu odwłoka 2 silne przysadki odwłokowe (cerci). Wyjątkowo sprawnie biega i kryje się w szparach.  

Środowisko: jako synantop częsty w domach, w warunkach naturalnych spotykany w lasach i zaroślach śródpolnych w warstwie próchnicy na lżejszych glebach.

Występowanie: kosmopolityczny.

Rozród: krótkoskrzydla samica składa 20-50 jaj w pakietach jajowych (ootekach). Po 6 linie-niach larwalnych karaczan wschodni uzyskuje dojrzałość. Larwy wyglądają jak miniatury krótkoskrzydtych dojrzałych osobników.

Pokarm: wszystkożerny. Chętnie żywi się artykułami spożywczymi, może powodować szkody.

Uwagi: może przenosić zarazki niektórych chorób, obecność karaczanów oraz ich odchodów może być niebezpieczna!

Podobne prace

Do góry