Ocena brak

Kapturzec

Autor /Mustafa000000 Dodano /12.01.2012

Rodzina wężowate (Colubridae)

Wygląd: mały, krępy wąż o płaskiej głowie słabo odgraniczonej szyją od tułowia, oczach z okrągłą źrenicą i gładkich łuskach. Strona grzbietowa jasnoszara, brązowawa lub czerwonawa, przeważnie z układającymi się w podłużne pasy plamami. Od karku na szyję schodzi rysunek w postaci pasa. Brzuch żółtawy, różowy lub czerwonawy, pokryty czarnymi, poprzecznymi plamami układającymi się w szachownicę lub w podłużne rzędy. Całkowita długość ciała 50-65 cm.

Występowanie: pd. część Półwyspu Iberyjskiego, Baleary, Lampeduza; pn. Atryka; Izrael.

Środowisko: Silnie nasłonecznione hałdy kamieni, zarośla i użytki rolne na terenach równinnych i pagórkowatych.  

Tryb życia: aktywny przeważnie o zmierzchu i nocą. Jest to wąż warunkowo jadowity, gdyż ma położone z tyłu szczęk rynienkowate zęby jadowe (Opisthoglypha-patrz str. 196). Upolowane jaszczurki łyka żywe.

Uwagi: dotychczas nie stwiedzono jego jadowitości w stosunku do ludzi.

Do góry