Ocena brak

Kamusznik

Autor /Lech Dodano /26.01.2012

Wygląd: Wielkości drozda: długość ciała 23 cm. W szacie godowej pstry i trudno go pomylić z innym ptakiem; w szacie spoczynkowej gardło j brzuch białe, pozostałe upierzenie czarno-brązowe, pióra z białymi obrzezeniami. Zawołanie ostrzegawcze, głównie w pobliżu gniazda, przenikliwe i_przeciągłe „tiuk-tiuk".

Środowisko: W okresie lęgowym ptak północy, ale gniazdował już także w Niemczech. Częsty na szkierach (płaskie, skaliste wysepki wzdłuż wybrzeży skandynawskich) Bałtyku, gdzie każda odpowiednia wysepka zajęta jest przez jakąś parę lęgową, a także dalej wzdłuż kamienistych wybrzeży wokół Oceanu Lodowatego. Poza okresem lęgowym można go zobaczyć na wybrzeżach wszystkich mórz z wyjątkiem południowego krańca Ameryki Południowej i Antarktydy. Rzadko zapuszcza się w głąb lądu. Jednemu z ptaków założono obrączkę w Holandii, a następnego dnia schwytano 800 km dalej na południe.

Lęgi: Gniazdo zwykle dobrze ukryte między kamieniami lub w gęstej roślinności. W okresie godowym samiec wygrzebuje wiele dołków w ziemi, ale samica wybiera jedno miejsce, często używane przez wiele lat. W zniesieniu 4 jaja składane w odstępach przez cały tydzień. Wysiadują oboje rodzice. Składanie jaj w czerwcu, okres wsiadywania 23-27 dni.  

Pożywienie: Małe zwierzęta znajdowane pod kamieniami. Kamuszniki potrafią odwracać kamienie dwa razy cięższe od nich samych. Roz-dziobują i wypijają jaja innych ptaków morskich.

Podobne prace

Do góry