Ocena brak

Kamieniuszka

Autor /Benon Dodano /26.01.2012

Wygląd: Mała, często nurkująca kaczka; pływa lekko zanurzona. Długość ciała 43 cm. Samiec w szacie godowej łatwy do rozpoznania po białych paskach na szyi i piersi oraz czerwonobrązowych bokach tułowia. Samica i młode mają upierzenie ciemnobrązowe z trzema jasnymi plamami po obu bokach głowy. Bardzo krótki i wąski dziób. W zimie przebywa zwykle w małych stadach, latem z reguły parami. Pływając charakterystycznie kiwa głową, a czasami także prosto trzymanym ogonem.

Środowisko: Zamieszkuje we wschodniej Syberii, na Alasce, południowej Grenlandii i Islandii. Islandzkie kamieniuszki zimę spędzają na wybrzeżu morskim i nurkują nawet tam, gdzie fale uderzają o skały i gdzie nie utrzymałby się żaden inny ptak. Zdarza się, że kamieniuszki ponoszą śmierć, jeśli fala rzuci je na skały. Wiosną przybywają do fiordów i zatok, aby popłynąć z biegiem rzek w głąb lądu. Gnieżdżą się w niezwykłym dla kaczek środowisku: w górnym biegu rzek o wartkim prądzie, między progami wodnymi, nad wzburzoną wodą i przy wodospadach, wśród spienionego nurtu między kamieniami, gdzie raczej można by się spodziewać pluszcza.

Lęgi: Podobnie jak inne kaczki, kaczory tokują popisując się różnymi pozami i zawołaniami tokowymi. W pary łączą się już na morzu, a rozchodzą w czerwcu, gdy kaczka wysiaduje. Gniazdo zwykle dobrze ukryte w gęstych zaroślach na brzegu, czasami pod wodospadem lub w szczelinie skalnej. Wzniesieniu 6-8 jaj, wysiadywanych w maju i w czerwcu przez 29-33 dni.

Pożywienie: W słodkich wodach chruściki i larwy komarów, w morzu głównie skorupiaki.

Do góry