Ocena brak

Kaczka jarzębata

Autor /Benon Dodano /26.01.2012

Wygląd: Mala kaczka (długość ciała ok. 41 cm), bez widocznego lusterka. Obie płci wyglądają podobnie, kaczora można rozpoznać po nieco dłuższym czubie i nie-rozmieszczeniu plam. W czasie pływania ogon sterczy dosyć wysoko, a pierś jest głęboko zanurzona w wodzie. Utną; lot szybki.

Środowisko: Bardzo częsta na stepowych jeziorach w Azji Centralnej. W Europie rzadka i mało zbadana; częściej występuje tylko pizy ujściu rzeki Guadalkiwir w Andaluzji. V\fybiera stojące lub wolno płynące wody stone i siodkie z mulistym podłożem i obfitą roślinnością przybrzeżną. Wędrowna; zimuje na nizinach Indii, biotach Eufratu, a częściowo także na południowych wybizeżach Moiza Śródziemnego.  

Legi: Gniazdo zawsze dobrze ukryte w zaroślach na brzegu, z rzadka wykorzystuje gniazda wron. Okres lęgowy w czerwcu i w lipcu, w zniesieniu 7-12 jaj wysiadywanych przez 25-27 dni.

Pożywienie: Owady, ślimaki, pędy roślin, liście i nasiona.

Podobne prace

Do góry