Ocena brak

Jeżyna krzewiasta

Autor /Celestyn888888 Dodano /18.01.2012

Jeżyna krzewiasta zwana też jeżyną fałdowaną lub ostrężyną to pospolity krzew, który rośnie na obrzeżach lasów, a nawet na śródpolnych miedzach. Kwitnie na biało lub jasnoróżowo, a już w lipcu wydaje czarne lub ciemnogranatowe, bardzo smaczne owoce. Jeżyny uprawiane w ogrodzie zachowują swój smak i aromat, a owoce sztucznie wychodowanych odmian są zwykle większe i bardziej słodkie od owoców zbieranych w lesie. Niektóre odmiany, np. 'Black Satin', 'Orkan' czy 'Thornfree' są pozbawione kolców, tak więc nie musimy obawiać się żadnych zadrapań podczas zbioru owoców. Niestety odmiany bezkolcowe są często kwaśniejsze i mniej aromatyczne. Jeżyny zajmują dużo miejsca, wymagają też prowadzenia na podpórkach z drutu rozciągniętego między słupkami. Powinniśmy pamiętać o podwiązywaniu szybko rosnących pędów, w przeciwnym razie jeżyny zagłuszą inne rośliny.

Młode rośliny możemy wysadzać do gruntu na wiosnę lub jesienią. Między krzaczkami pozostawiamy odstęp około 3 m. Jeśli sadzimy odmiany bardziej ekspansywne, odległość między nimi zwiększamy do 4,5 m.

Jężyny należy sadzić w miejscu słonecznym, gdyż w cieniu słabo owocują.

Podlewanie jest wskazane zwłaszcza w okresie owocowania.

Jeżyny rosną w każdym, dostatecznie wilgotnym podłożu, ale preferują glebę umiarkowanie żyzną (pH 6,5).

Krzewy jeżyn powinny być przycinane i przywiązywane do podpórek przynajmniej raz w roku. Pędy możemy rozpiąć w kształt wachlarza - jednoroczne przyrosty przymocowujemy z jednej strony płotka, a pędy, które pojawią się w następnym roku - z drugiej. Gałązki można puścić szpalerowo - wzdłuż drutów. Soczyste owoce pojawiają się na pędach dwuletnich, które jesienią należy ściąć przy samej ziemi.

Rozmnażamy przez przysypanie końca pędu ziemią. Wiosną odcinamy ukorzenioną gałązkę.

Podobne prace

Do góry