Ocena brak

Jeżyna

Autor /Tomasz Dodano /19.01.2012

Krzew o gałęziach kolczastych, liściach pierzastych, 3-5-listkowych, omszonych na dolnej stronie. Białe kwiaty zebrane w szczytowe grona znajdują się na wzniesionych łodygach. Owoc zbiorowy o dużej liczbie pestkowców oddziela się od szypułki razem z dnem kwiatowym. Jeżyna występuje pospolicie w lasach; jest to gatunek zbiorowy, we współczesnej taksonomii rozbity na mnóstwo gatunków odrębnych. W Polsce rośnie ponad 60 gatunków jeżyny. Liście i owoce od czasu neolitu są używane przeciw krwawieniom, biegunkom i cukrzycy.

Zbiera się poszczególne młode listki (Folium Rubi fruticosi) w okresie kwitnienia rośliny. Zawierają one garbniki, kwasy organiczne, witaminę C, pektyny i inne substancje. Używane są w przypadku chorób przewodu pokarmowego, przeciw nieżytom jelit i biegunkom. Działają również bakterio- i grzybobójczo. Pachnący, o przyjemnym smaku odwar zalecany jest przeciw grypie, zaziębieniom, katarowi i kaszlowi. Używane zewnętrznie liście jeżyny służą do przygotowania płynu do płukania gardła przeciw pleśniawkom i wchodzą w skład płynu do ust. Używane są do obmywania wyprysków skórnych i liszajów. Zbiera się również zupełnie dojrzałe owoce (Fructus Rubi fruticosi), które spożywa się surowe lub w przetworach, głównie jako produkt żywnościowy. Służą one także do wyrobu win leczniczych.

Okres kwitnienia:

V-VIII

Zbiór liści:

V-VIII

Zbiór owoców:

VIII-X

Podobne prace

Do góry