Ocena brak

Jętka górska

Autor /Natan Dodano /26.01.2012

Wygląd: długość 1,4-2,2 cm. Skrzydła szarawe, przezroczyste, z brązowymi plamami.  

Środowisko: stojące i wolno płynące wody o mulistym i piaszczystym dnie.

Występowanie: Europa.

Liczebność: bardzo pospolita i liczna; w ciepłe, letnie wieczory tworzy często ogromne roje, „tańczące" nad powierzchnią wód.

Rozród: życie dorosłych jętek trwa bardzo krótko, często zaledwie kilka godzin. W tym czasie nie przyjmują żadnego pokarmu. Samica po zapłodnieniu składa jaja wprost do wody. Larwa rozwija się w wodzie, linieje ponad 20 razy, zanim osiągnie ostatnie stadium zwane nimfą. Przekształca się ona w mające już skrzydła tzw, subimago, które dopiero po opuszczeniu wody i jeszcze jednym linieniu przo-braża się w osobnika dojrzałego płciowo.

Pokarm: jak większość jętek.

Podobne prace

Do góry