Ocena brak

Jelec

Autor /Bonifacy78 Dodano /31.01.2012

Wygląd: zależnie od miejsca przebywania mniej lub bardziej wydłużone, niemal okrągłe na przekroju ciało o niedużej głowie z wąskim, przesuniętym nieco w dolne położenie otworem gębowym. Duże łuski koliste (cyklo-idalne), 47-53 wzdłuż linii bocznej. Płetwy piersiowe z 16-20, brzuszne z 9-11, grzbietowa z 10[-12], odbytowa z 10[—11] promieniami; krawędź płetwy odbytowej wcięta. Zęby gardłowe dwuszeregowe 2.5—5.2[3].  

Ubarwienie: grzbiet stalowoszary z ołowianym połyskiem, boki żółtawo srebrzyste, brzuch białawy lub lekko szary. Płetwy piersiowe i brzuszne oraz płetwa odbytowa żółtawe do pomarańczowych. Linia boczna jest często od góry i dołu ciemniej obwiedziona.

Długość: 15-20, do 25 cm.

Występowanie: w Europie na północ od Pirenejów i Alp; brak na Płw. iberyjskim, Płw. Apenińskim, w Szkocji oraz w zach. i pn. Norwegii, a także w zach. i pd. części Bałkanów. W Polsce pospolity na całym obszarze.

Środowisko: głównie wody o wartkim prądzie i piaszczystym lub żwirowatym dnie.

Tryb życia: towarzyska, najsprawniej spośród karpiowatych pływająca ryba przebywająca zwykle blisko powierzchni wody.

Rozród: tarło od kwietnia do maja. W tym okresie samce są całe pokryte drobną, brodawkowatą wysypką godową. Jaja 2-milimetrowej średnicy przyklejają się do podwodnych roślin lub kamieni. Jelec osiąga dojrzałość płciową pod koniec 3. (rzadziej 2.) roku życia.

Pokarm: plankton, skąposzczety, ślimaki, larwy owadów, wodne i spadające na wodę owady, rzadziej części roślin.

Podobne prace

Do góry