Ocena brak

Jedwabek brunatny

Autor /Filip Dodano /29.01.2012

Wygląd: długość 1-1,5 cm. Brunatny chrząszcz z żebrowanymi pokrywami jajowatego kształtu; bardziej wypukły od chrabąszcza, którego bardzo przypomina, jednak z uwagi na znacznie mniejsze rozmiary nie można go z nim pomylić.

Środowisko: lasy mieszane, parki, zdziczałe ogrody, zakrzaczone i zadrzewione tereny otwarte. Jedwabka znajduje się pod mchem i kamieniami, gdzie odpoczywa w ciągu dnia.

Występowanie: szeroko rozsiedlony w Europie.

Liczebność: pospolity.

Rozród: jedwabek staje się aktywny o zmierzchu. Rójka od czerwca do lipca. Samice składają pakiety jaj w luźną glebę. Wylęgające się z nich pędraki potrzebują 2 lat, by prze-poczwarczyć się w kolebce poczwarkowej.

Pokarm: pędraki podgryzają korzenie świerków i sosen, a samice zjadają młode pędy. Występując w większej liczebności mogą doprowadzić do powstania szkód w uprawach leśnych.

Podobne prace

Do góry