Ocena brak

Jaszczurka okularowa

Autor /Gonzo Dodano /12.01.2012

Rodzina jaszczurkowate (Lacertidae)  

Wygląd: stosunkowo smukta jaszczurka o spłaszczonym, nieco wydłużonym tułowiu, długim ogonie i drobnych, ziarnistych łuskach na grzbiecie. Ubarwienie bardzo niejednolite. Grzbiet oliwkowy względnie szary, zielonkawy, brązowawy lub wręcz czarniawy; zwykle ciemną, środkową część grzbietu pokrywają białawe, żółtawe lub jasnozielonkawe plamy, a po obu jego bokach ciągną się jasne smugi, które przechodzą często na ogon.

Dość często grzbiet pokryty jest również siatkowatym lub plamistym wzorem. Brzuch przeważnie białawy lub zielonkawy ewentualnie lekko niebieskawy. W odróżnieniu od małych, ziarnistych łusek grzbietowych tarczki brzuszne są prostokątne, ułożone w 10 rzędach. Charakterystyczna jest budowa powiek - w pełni ruchoma powieka dolna ma przezroczyste okienko. Całkowita długość ciała nie przekracza 160 mm.

Występowanie: północna Afryka; w Europie występuje tylko na Minorce w archipelagu Ba-learów, gdzie została introdukowana.

Środowisko: jaszczurka okularowa preferuje środowiska o wysokiej wilgotności powietrza; na Minorce występuje głównie na nasłonecznionych, wilgotnych stanowiskach, np. na porośniętych roślinnością skałach, na stokach wśród ziołorośli i bylin, oraz na terenach lekko zabagnionych. Spotyka się ją również w parkach i wilgotnych ogrodach.

Tryb życia: po ziemi jaszczurka okularowa porusza się bardzo zwinnie. Wspina się również dość wysoko po grubych pniach drzew. Przy sprzyjającej pogodzie jest aktywna przez cały rok.

Pokarm: owady i inne stawonogi; okresowo zjada również jagody.

Podobne prace

Do góry