Ocena brak

Jaszczurka kaukaska

Autor /Gonzo Dodano /12.01.2012

Rodzina jaszczurkowate (Lacertidae)  

Wygląd: stosunkowo mata, krótkonoga jaszczurka o malej głowie, wydłużonym tułowiu i średniej długości ogonie oraz dość jednolitym ubarwieniu. Strona grzbietowa od karku do nasady ogona jest szara, szarobrązowa, brązowa lub czerwonawo-brązowa. Środkiem grzbietu ciągnie się wyraźna, przeważnie jasno- lub ciemnobrązowa względnie czerwonobrązowa, podłużna smuga, po bokach obwiedziona małymi plamami.

Smuga ta z reguły przechodzi na nasadę ogona. Na bokach ciała znajduje się szeroki, zaczynający się w rejonie otworu usznego, zwykle ciemnobrązowawy pas, który od brzucha odgraniczony jest białawą, żółtą lub jasnobrązową, wąską smugą. Dolna strona głowy i gardło białawe, brzuch i spodnia strona ogona białawożółte, żółte lub bladozielon-kawe. Całkowita długość ciała maksymalnie od 150 do 160 mm.

Występowanie: w Europie w Serbii, Rumunii, Bułgarii, europejskiej części Turcji i na pn. Kaukazie.

Środowisko: zasiedla podobne siedliska jak jaszczurka żyworodną. Występuje głównie na wilgotnych, leśnych obszarach, na brzegach lasów i na zakrzaczonych miedzach. W Europie nie przekracza zwykle wysokości 600 m n.p.m.

Tryb życia: j. kaukaska prowadzi głównie naziemny tryb życia; nie jest specjalnie płochliwa wobec ludzi i zazwyczaj występuje w większych zagęszczeniach. Unika intensywnego nasłonecznienia, aktywna przede wszystkim rankiem i późnym popołudniem. Jest wprawdzie mniej zwinna od innych jaszczurek, dobrze się jednak wspina. Ze snu zimowego, trwającego od października do przełomu marca i kwietnia, pierwsze budzą się samce.

Rozród: samica składa w maju 4-6 jaj, z których po 45-50 dniach wylęgają się młode.

Wrogowie: gniewosz plamisty.

Podobne prace

Do góry