Ocena brak

Jarząb pospolity (Jarzębina)

Autor /Tomasz Dodano /19.01.2012

Drzewo, czasem krzew o gałęziach najpierw omszonych, później nagich, brunatnych, liściach naprzemianległych, nieparzystopierzastych. Drobne, białe kwiaty są zebrane w szczytowy podbaldach. Owoc jest jabłkowaty, czerwony, mięsisty. Gatunek ten, europejski i azjatycki, spotyka się w widnych lasach, w zaroślach i na rumowiskach od nizin po góry. Owoce były niegdyś używane jako środek przeczyszczający oraz do produkcji octu i wódki.

Owoce (Fructus Sorbi) zbiera się zupełnie dojrzałe, podczas słonecznej pogody. Suszy się je powoli w cieniu, a dosusza na słońcu lub lepiej w suszarni w temperaturze najwyżej 40°C. Mają smak cierpki. Zawierają dużo kwasów organicznych i garbników, a ponadto cukry, pektyny i bardzo dużo witaminy C. Są używane jako łagodny środek przeciwbiegunkowy, moczopędny i odżywczy. Sporządza się odwar z 15 g suchych owoców i 200 cmł wody i pije po łyżce 3-4 razy dziennie. Owoce są głównym źródłem sorbitolu, produktu spożywczego ważnego dla chorych na cukrzycę. Sorbitol służy również do produkcji witaminy C na skalę przemysłową.

Owoce odmian słodkich służą do robienia domowych kompotów, likierów i win aromatycznych. Nie należy spożywać zbyt wielu owoców na jeden posiłek.

Okres kwitnienia:

V-VI

Zbiór owoców:

X-XI

Jarząb narażony jest na chorobę bakteryjną o nazwie zaraza ogniowa. Jej obiawy to biały złoty nalot na liściach, które wyglądają jak przypalone ogniem, oraz więdnące kwiaty. Zaraza przenoszona jest przez wiatr i owady. Lepiej nie sadzić jarzębiny w pobliżu drzewek owocowych, aby nie zostały zainfekowane. W razie wystąpienia choroby trzeba spalić drzewko. Jeśli atak zarazy jest łagodny, można ściąć zarażone pędy 60 cm poniżej chorego miejsca.

Podobne prace

Do góry