Ocena brak

Jarząb mączny, mąkinia

Autor /Honorat1234567 Dodano /13.01.2012

Wygląd: Krzew lub drzewo o wysokości 3-10, niekiedy nawet 15 m, często o wielu pniach. Forma wzrostu dość zmienna; wznoszące się gałęzie tworzą często nieregularne, szerokie korony. Kora jest ciemnoszara, gładka, płytko bruzdkowana. Liście podłuż-no-eliptyczne do jajowatych, nie podzielone, na ogonkach, o długości 6-12 cm i szerokości 5-8 cm, z wierzchu błyszcząco ciemnozielone, spodem gęsto owłosione białym kutnerem, na brzegu nieregularnie podwójnie piłkowane. Blaszka liścia opatrzona 11-14 parami nerwów, położonych bardzo blisko siebie. Białe kwiaty (o długości 1,5-2,0 cm), z płatkami korony wełnisto-kutnerowatymi u nasady i kutnerowato owłosionym kielichem, zebrane są w płaskie wiechy wielkości 8-10 centymetrów. Zółtawoczerwony lub szkarłatny, jajowa-tokulisty owoc, ma długość 8-15 milimetrów.

Siedlisko: Słoneczne lasy bukowe i dębowe oraz lasy górskie, brzegi lasów i skaliste zbocza, na glebach płytkich, gliniastych i kamienistych, prawie wyłącznie na podłożu wapiennym, na niżu i w górach aż do piętra subalpejskiego. Bywa często sadzony wzdłuż dróg i ulic.

Rozmieszczenie: Zachodnia, środkowa i południowa Europa z wyjątkiem niektórych części południowo-wschodniej Europy. W Polsce w reglu dolnym w Karkonoszach, w Tatrach i w Pieninach i bardzo rzadko na niżu.

Okres kwitnienia: Maj i czerwiec.  

Rozmnażanie: Za pomocą nasion. Rozprzestrzenianie następuje za pośrednictwem różnych gatunków ptaków śpiewających (drozdy).

Owoce: Okres owocowania zaczyna się w sierpniu. Ponieważ owoce są w smaku mdłe, a przede wszystkim mączyste, prawie nigdy nie bywają spożywane przez ludzi. Zbiera się je raczej jako karmę dla ptaków. Dawniej używano wysuszonych i zmielonych owoców jarząbu mącznego jako dodatku do wypieków.

Podobne prace

Do góry