Ocena brak

JAMA USTNA - Gruczoły ślinowe

Autor /Maurycy Dodano /07.10.2011

Gruczoły te ułatwiają przechodzenie pokarmu przez gardziel i zapoczątkowują trawienie; funkcję tę spełniają za pomocą dwóch rodzajów śliny wydzielanej przez trzy pary gruczołów.Pierwszy typ wydzieliny ma charakter wodnisty i służy do zwilżania i rozpuszczania suchego pokarmu; pozostałe typy zawierają śluzowaty mukoproteid umożliwiający cząsteczkom pokarmu zlepianie się w kęs oraz zwilażający ten kęs i smarując nabłonek przełyku w celu łatwiejszego przełknięcia pokarmu.

Ślina zabezpiecza również nabłonek przed wyschnięciem, oczyszcza ją i ułatwia mowę przez zwilżanie języka, tak że nie przykleja się on do podniebienia.Trzy pary ślinianek wytwarzają około 1,5 litra śliny dziennie.Ślinianka przyuszna umieszczona jest w policzku tuż przed uchem i wydziela tylko ślinę wodnistą; ślinianka podszczękowa znajdująca się w przednim kącie żuchwy produkuje mieszaninę śliny wodnistej i śluzowatej, podobnie jak ślinianka podjęzykowa, występująca na dnie jamy ustnej pod językiem. Każdy z tych gruczołów waży około 30 gramów i jest połączony z jamą ustną za pomocą przewodów.

Ślina jest jednym z soków trawiennych zawierających --amylazę, hydrolizującą skrobię do maltozy, oraz --glukozydazę rozszczepiającą maltozę do glukozy.Ślina ma odczyn lekko kwaśny, o pH 6,5-6,8, dlatego w tym środowisku najlepiej działa amylaza.W bardzo kwaśnym środowisku żołądka amylaza jest denaturowana i nie aktywna, przestaje działać, ponieważ jednak pokarm jest połknięty w zbitej masie, przejście kwasu do środka kęsa trwa pewien czas, przez który może jeszcze działać amylaza.

Podobne prace

Do góry