Ocena brak

Jakie informacje powinna zawierać etykieta na produkcie spożywczym?

Autor /elka Dodano /31.01.2012

Chcąc kontrolować spożycie składników dodatkowych należy zapoznać się ze składem surowcowym, wyszczególnionym na etykiecie produktu. Ze zdziwieniem odkryjemy, że substancje zawarte w deserze o smaku owocowym są niemal takie same jak w zupie, w proszku - głównymi składnikami obydwu produktów są cukier, modyfikowana skrobia i tłuszcz. Składniki wyliczane są w zależności od tego, w jakiej ilości występują, tzn. jeżeli na pierwszym miejscu znajdują się cukier i skrobia oznacza to, że stanowią one zasadniczą część składu surowcowego produktu. Substancje koloryzujące, konserwanty, emulgatory, stabilizatory i spulchniacze oznaczane są odpowiadającym im numerem E lub też podana jest nazwa danej substancji. Substancje podkreślające smak oznaczane są na opakowaniach jako substancje smakowe.

Etykiety często wprowadzają w błąd. Niska zawartość cukru i soli w produkcie oznacza, że obydwa te składniki zostały dodane do produktu. „Bez dodatku słodzika" zasadniczo znaczy, że do produktu dodano cukier, podczas gdy „bez dodatku cukru" oznacza, że produkt zawiera sztuczny słodzik. Jeszcze inna pułapką jest słowo „naturalny": nie wszystkie naturalne środki koloryzujące są naturalne dla żywności, do której zostały dodane.

Podobne prace

Do góry