Ocena brak

Jaką funkcję pełni jelito cienkie?

Autor /Aniela Dodano /31.01.2012

Około 90% zjadanego pożywienia jest wchłaniane do krwiobiegu z jelita cienkiego. Na tym etapie trudno byłoby rozpoznać posiłek, jaki wcześniej leżał na talerzu - został przesiąknięty śliną i przeżuty zębami, później przez przełyk dostał się do żołądka, gdzie soki trawienne rozłożyły go do postaci rzadkiego płynu zwanego treścią żołądka. Następny etap podróży posiłku przez układ pokarmowy to kilka godzin, w czasie których przechodzi on przez jelito cienkie.

Kiedy miazga pokarmowa zostanie już dokładnie zmieszana i rozłożona w żołądku, musi przejść przez wąskie przejście, zwane zwieraczem odźwiernika, do dwunastnicy, gdzie znowu jest mieszana za pomocą skurczów ścianek mięśniowych. Jak tylko pokarm dostaje się do jelita cienkiego, okrężne mięśnie najpierw kurczą się i dzielą jelito na segmenty. Inne mięśnie znajdujące się między tymi segmentami również się wtedy kurczą, tworząc jeszcze mniejsze segmenty, po czym rozluźnia się pierwszy zestaw mięśni.
Rezultatem tej tak zwanej rytmicznej segmentacji, odbywającej się około 12-16 razy na minutę, jest jakby rozhuśtanie płynnej masy znajdującej się w jelicie.

Jednocześnie mięśnie podłużne na zmianę kurczą się i rozluźniają tak zwanymi ruchami wahadłowymi; w rezultacie treść żołądka dokładnie miesza się z sokami trawiennymi jelita. Następnie ta mieszanina zostaje przepchnięta w dół jelita cienkiego przez ruchy perystaltyczne - fale skurczów przepływające od dwunastnicy do krętnicy. W normalnych warunkach nie zdajemy sobie sprawy z pracy jelit, ale po zjedzeniu wyjątkowo obfitego posiłku może pojawić się wrażenie, że coś nam je rozpycha, a w razie zatrucia pokarmowego najprawdopodobniej poczujemy gwałtowne i bolesne skurcze. Wymioty i biegunka, dwa główne objawy zatrucia pokarmowego, to reakcje na podrażnienie żołądka i jelita spowodowane toksycznymi substancjami.

Miazga pokarmowa, która przechodzi z żołądka do dwunastnicy, zawiera kwas solny i enzymy potrzebne do rozłożenia dużych cząsteczek pożywienia; substancje te sprawiają, że treść żołądka jest bardzo kwaśna. Ta kwasowość jest zneutralizowana przez wydzielmy jelita cienkiego zawierające substancje zasadowe - dwuwęglany. Niektóre z tych wydzielin pochodzą ze specjalnych komórek w ściance jelita, inne są produkowane w trzustce i woreczku żółciowym. Zadaniem ich wszystkich jest dalsze rozkładanie pokarmu na bardzo małe cząsteczki, które następnie mogą zostać wchłonięte do krwiobiegu przez ścianki jelita cienkiego.

Podobne prace

Do góry