Ocena brak

Jak zapobiegać zawałowi serca?

Autor /Reczek Dodano /31.01.2012

Osoby zagrożone zawałem serca powinny zasto­sować się do zaleceń lekarza. Oznacza to zmianę dotychczasowego stylu życia, czyli rezygnację z niezdrowej diety oraz prowadzenie bardziej aktywnego trybu życia. Palacze papierosów powin­ni natychmiast zerwać z nałogiem, a chorzy na cukrzycę nie tylko przestrzegać diety, ale także regularnie przyjmować leki i kontrolować poziom cukru. Osobom z nadwagą zalecane jest odchu­dzenie, ponieważ nadciśnienie tętnicze jest często związane z otyłością.

Dieta ograniczająca tłuszcze (zwłaszcza trudno przyswajalne tłuszcze zwierzęce), cukier i sól oraz bogata w świeże owoce i warzywa pomaga zapo­biegać chorobom serca. Błonnik zawarty w warzy­wach i owocach spełnia ważną rolę w utrzymy­waniu poziomu frakcji LDL cholesterolu na niskim poziomie. Ponadto w badaniach klinicznych stwier­dzono pozytywne działanie tłuszczu rybiego, który zapobiega zlepianiu się płytek krwi. Do zalecanych przez lekarzy składników odżywczych należą także sole mineralne i mikroelementy, a zwłaszcza magnez, który pomaga uregulować puls. Magnez występuje w roślinach strączkowych, ziarnach zbóż, owocach i warzywach. Najnowsze badania kliniczne wykazały też pozytywny wpływ picia czerwonego wina, oczywiście w umiarkowanych ilościach, na układ krążenia.
Nauka technik relaksacyjnych łagodzących stres oraz regularne ćwiczenia fizyczne to warunki za­chowania naszego układu krążenia w dobrej kon­dycji przez długie lata.

Podobne prace

Do góry