Ocena brak

Jak powstaje piwo?

Autor /Kowal Dodano /31.01.2012

Podobnie jak wino, piwo również powstaje w pro­cesie fermentacji. Produkuje sieje głównie z jęcz­mienia, wody, drożdży oraz szyszek chmielu. Z jęczmienia otrzymuje się cukier niezbędny do wyprodukowania alkoholu. Na początku jęczmień poddaje się procesowi słodowania. Ziarno jest mo­czone kilka dni w wodzie, a następnie pozwala mu się skiełkować. Kiełkujący jęczmień wytwarza substancję zwaną diatazą.
Po słodowaniu jęczmień jest mielony lub miaż­dżony. Potem miesza się go z gorącą wodą. Ten proces nazywa ^ię zacieraniem. Na tym etapie dia­tazą przemienia skrobię zawartą w ziarnie w cu­kier. Słodka ciecz, czyli brzeczka piwna, jest prze­pompowywana do miedzianych zbiorników, gdzie gotuje się ją z dodatkiem szyszek chmielowych i cukru. Chmiel nadaje piwu gorzki smak i działa jak środek konserwujący.
Po zagotowaniu spuszcza się brzeczkę ze zbior­ników i pozwala się jej ostygnąć. Do chłodnej brzeczki dodaje się drożdży, tak aby rozpocząć fermentację, niezbędną do uzyskania napoju alko­holowego. Główny etap fermentacji trwa około tygodnia. Niektórym jasnym piwom pozwala się powoli fermentować także po przelaniu do beczek. W efekcie, dzięki wydzielającemu się dwutlenko­wi węgla, otrzymujemy piwo lekko gazowane. W większości wypadków piwo gazuje się sztucz­nie już po przerwaniu fermentacji. Istnieje jednak kilka gatunków piwa, którym pozwala się fermen­tować w butelkach, tak samo jak szampanowi.

Podobne prace

Do góry