Ocena brak

Jak działa zmysł smaku?

Autor /Orczyk Dodano /31.01.2012

Więcej wiemy na temat smaku niż węchu i powszechnie uważa się, że istnieją tylko cztery podstawowe smaki: słodki, słony, kwaśny i gorzki. Jednak wszelkie niuanse smakowe zawdzięczamy zmysłowi węchu. Być może zauważyliście, że mocne przeziębienie, które upośledza zdolność do wyczuwania zapachów, uniemożliwia także smakowanie pożywienia. Wynika to stąd, że musimy wtedy polegać wyłącznie na informacjach pochodzących od języka. Co więcej, badania wykazały, że kiedy kosztowaniem zajmuje się wyłącznie język, nie potrafimy rozróżnić pomiędzy smakiem tartego surowego jabłka a tartego surowego ziemniaka.

Zmysł smaku, podobnie jak węchu, jest reakcją na substancje chemiczne. Tak jak związki chemiczne obecne podczas wąchania, tak i te dające uczucie smaku muszą być rozpuszczone w wodzie. Smak czujemy dopiero wtedy, gdy suche pożywienie zostanie rozpuszczone w ślinie. Obecność soli wyczuwamy bardzo szybko, ponieważ sól bardzo szybko rozpuszcza się w ślinie, podczas gdy bardziej złożone substancje rozpuszczają się dłużej w ustach i nie zdradzają swego smaku tak szybko, jak potrawy słone.

■ Smak soli i słodyczy są sobie bliższe, niż można by przypuszczać. Bardzo wysokie stężenie soli (zwane stężeniem progowym) ma słodki smak.

■ Ocenia się, że do wyczucia smaku w ludzkich ustach musi znaleźć się 25000 razy więcej substancji niż w nosie do wyczucia zapachu.

Ludzie dorośli mają około 10 tys. kubków smakowych, podczas gdy dzieci mają ich o wiele więcej.

Podobne prace

Do góry