Ocena brak

Jagoda kamczacka

Autor /Celestyn888888 Dodano /17.01.2012

W ogrodach działkowych lub przydomowych najwcześniej spośród wszystkich roślin sadowniczych dojrzewają owoce jagody kamczackiej. Roślina ta najczęściej rozpoczyna kwitnienie z początkiem maja. Piękne, żółte kwiaty nie przemarzają nawet przy temperaturze -8°C.  Jest to krzew owocowy, który posiada również charakter ozdobny. Rośliny o zwartym ciemnozielonym ulistnieniu mają pokrój kulisty i osiągają do 1,5 m wysokości.

Podczas ostrej zimy krzewy wytrzymują mrozy nawet do -45°C. Roślina jest długowieczna, może plonować obficie ponad 30-40 lat. Owoce to mięsiste pestkowce o wydłużonym, cylindrycznym kształcie, barwy niebiesko-fioletowej, o masie 0,8-2,0 g i długości 1,5 do 2,5 cm. Są soczyste, smaczne, kwaśno-słodkie. Owoce jagody kamczackiej są źródłem biologicznie aktywnych substancji, korzystnie wpływających na organizm człowieka. Mają też właściwości ogólnie wzmacniające, antyseptyczne, wspomagające leczenie wielu chorób, odtruwające organizm ze związku metali ciężkich.  Z około 3-letniego krzewu można zebrać 0,5-0,7 kg owoców. W późniejszym okresie, w wieku 6-7 lat, można zebrać 2-2,5 kg owoców jagody kamczackiej. Podczas dojrzewania owoców trzeba okryć siateczką wszystkie krzewy w celu ochrony przed ptakami. W przeciwnym razie, praktycznie owoców nie będzie.  Od wielu lat występują 2 odmiany jagody kamczackiej:

a) Odmiana SINGŁASKA - owoce smaczne, plenność wysoka do 2,5 kg owoców z jednego krzewu w pełni owocowania, owoce duże - do 1,2 g kształtu beczułkowatego, jasnogranatowe z silnym nalotem. Dojrzewanie w ostatnich dniach maja lub pierwszych dniach czerwca. Krzewy o silnej sile wzrostu, dość luźne. Odmiana samobezpłodna wymaga zapylenia pyłkiem innej odmiany.

b) Odmiana CAELABINKA - wysoka plenność 2,5-2,9 kg owoców z jednego krzewu. Owoce smaczne, kwaśno-słodkie, bez goryczki, po dojrzeniu nie opadają. Owoce duże do 1 g, kształtu podłużnie gruszkowatego, barwy granatowej z nalotem. Wczesna pora dojrzewania - koniec maja. Krzewy o średniej sile wzrostu, nie zagęszczające się nadmiernie. Odmiana samobezpłodna, do wytworzenia owoców wymaga sąsiedztwa krzewów innej odmiany. 

Jako najwcześniejsze krzewy owocowe, jagody kamczackie warto uprawiać na działkach. Gleby mniej żyzne należy wzbogacić o materię organiczną, dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem, 10-15 kg na roślinę. Rośliny w pojemnikach można wysadzać przez cały okres wegetacji. Rośliny z pojemników nie wymagają przycinania po przesadzeniu. W razie suchej gleby należy po posadzeniu podlać rośliny. Formowanie roślin do 5 lat ogranicza się do usunięcia pędów wyłamanych i uszkodzonych. Starsze rośliny jagody kamczackiej, należy systematycznie formować, usuwając corocznie część słabych zagęszczających pędów.

Krzewy jagody kamczackiej bardzo często sprzedawane są bez podania nazwy odmiany. Wynika to z faktu, że część szkółkarzy rozmnaża krzewy z nasion. Jest to bardzo szkodliwa praktyka, ponieważ rośliny jagody kamczackiej rozmnażane z nasion mają ok. 50% owoców gorzkich - nie nadających się do jedzenia. Dlatego ważne jest aby kupować wyłącznie rośliny zaopatrzone w etykietę z nazwą odmiany.

Na działce trzeba posadzić co najmniej dwie różne odmiany, bo dobiero krzyżowe zapylenie krzewów daje gwarancję ich dobrego owocowania.

Podobne prace

Do góry