Ocena brak

Jabłoń rajska

Autor /Celestyn888888 Dodano /17.01.2012

Jabłoń rajska (Malus pumila var. Paradisiaca Medic) nie występuje w Polsce w stanie dzikim. Drzewa jabłoni rajskiej spotyka się niekiedy w starych ogrodach. Rajskie jabłuszka są drobne, ich średnica wynosi ok. 2 cm. Skórka zabarwia się na jasnoczerwony kolor, a przy chłodnych nocach już od połowy września, nabiera ciemnoczerwonego zabarwienia. Zbiór jabłuszek trzeba przeprowadzić przed ich masowym opadaniem, co najczęściej następuje na przełomie września i października. Rajskie jabłuszka nie odznaczają się tak wybornym smakiem jak odmiany uprawne, ale za to pięknie wyglądają na działce - zieleń liści pięknie kontrastuje z czerwienią jabłuszek - mają też sporą wartość użytkową.

Na działce lub w ogrodzie przydomowym, najlepiej jest posadzić drzewo rajskiej jabłoni okulizowane na karłowej podkładce M9. Wymaga ono palika, gdyż pnie takich szczepionych drzewek mogą wyłamywać się pod wpływem wiatru i ciężaru owoców. Najczęściej kupowane przez nas drzewka jabłoni rajskiej, są dobrze rozgałęzione i nie wymagają cięcia po posadzeniu, ale jeśli będziemy sadzili je wiosną - będą wymagały podlewania. Już jesienią w tym samym roku, w którym były sadzone, można zerwać z nich kilkanaście jabłuszek.

Drzewa rajskiej jabłoni, chociaż nie pochodzą z terenów Polski, są wytrzymałe na nasze warunki klimatyczne. Rajskie jabłonie nie wymagają specjalnej troski. Sporadycznie, w niektóre tylko lata, muszą być opryskiwane przeciwko mszycom. Koronę drzewek można ograniczyć i formować, przez coroczne wiosenne, umiarkowane cięcie, które rozpoczynamy od 3-4 roku po posadzeniu. Drzewa rajskiej jabłoni mogą przemiennie owocować, dlatego tuż po kwitnieniu wymagają ręcznego przerzedzania zawiązków. Innym sposobem corocznego pozyskiwania jabłuszek może być posadzenie dwóch drzewek, przy czym jedno z nich doprowadzamy do owocowania w lata parzyste, a drugie w nieparzyste.

Niewykorzystane jabłuszka pozostawmy na drzewie lub pod nim, a w okresie zimowym będą stanowiły pokarm dla wielu gatunków ptaków zimujących w ogrodach działkowych.

Doskonale nadają się do domowego przetwórstwa - można z nich przygotowywać kompoty, marynaty, konfitury, marmoladę i wiele innych przetworów, jeszcze kilka lat temu były poszukiwane przez małe cukiernie. Dodatek soku lub przecieru z rajskich jabłek uszlachetnia wina lub galaretki, przygotowywane z innych owoców. Dodaje im barwy, smaku i pikantności. Do przetworów przeznacza się całe jabłuszka z szypułkami, dobrze wybarwione na czerwono. Nadają wtedy przetworom, zwłaszcza marynatom atrakcyjnego wyglądu są też bardzo dekoracyjnym dodatkiem do dań mięsnych. W całości przetworzone rajskie jabłuszka są niezwykle dekoracyjne na świątecznym stole. Trzeba pamiętać, że na przetwory nadają się wyłącznie zdrowe, jędrne, nieuszkodzone, świeże i wyrównane pod względem wielkości owoce.

Podobne prace

Do góry