Ocena brak

Izolacja termiczna lodówek i zamrażarek

Autor /Nowy Dodano /31.01.2012

Kluczowe znaczenie dla lodówek i zamrażarek ma dobra izolacja termiczna, inaczej ciepło z zewnątrz mogłoby znacznie podnosić temperaturę wewnątrz urządzenia. Bez właściwej izolacji chłodziarka zużywałaby także bardzo dużo energii, gdyż agre­gat musiałby pracować bez przerwy, by usunąć wciąż napływające do wnętrza ciepło. Nowo­czesne lodówki mają izolację z parucentymetrowej warstwy pianki poliuretanowej, która jest tak efektywna, jak 5 metrowa warstwa betonu. Poz­wala to utrzymać w miarę niską temperaturę wewnątrz przez 24 godziny. Większość wytwór­ców ma w swej ofercie lodówki, zamrażarki i lodówko-zamrażarki zarówno wolno stojące, jak i przeznaczone do zabudowy w meblach kuchen­nych. Te ostatnie projektuje się tak, by można je było ukryć za drzwiami szafki, lub wyposaża w specjalną płytę maskującą.

Podobne prace

Do góry