Ocena brak

Inne mechaniczne metody usuwania drobnoustrojów lub szkodników z żywności

Autor /kokosanka Dodano /30.01.2014

Do metod mechanicznych (w części fizykochemicznych) usuwania drobnoustrojów i mechanicznych zmętnień można zaliczyć znane powszechnie metody klarowania i „oklejania”, praktykowane szczególnie przy obróbce wina - przez stosowanie różnych środków klarujących w rodzaju żelatyny z taniną, pęcherza rybiego, białka jaj a, albuminy, różnych ziem bielących, bentonitów, a zwłaszcza ziemi okrzemkowej (stanowiącej krzemionkowe, już w pełni zmineralizowane, drobno-porowate pozostałości dawnych jednokomórkowych organizmów - okrzemek Diatomeae). Środki te mogą być stosowane samodzielnie lub w połączeniu z filtracją, spełniają niekiedy rolę warstwy wyścielającej tkaninę lub siatkę filtru. Skutecznie działające środki „oklejające” czy klarujące powodują szybkie osadzenie się zmętnień wraz z drobnoustrojami wr postaci zwartego osadu, sponad którego można większość sklarowanej cieczy oddzielić sposobem dekantacyjnym.

Typowo mechaniczny sposób zabijania szkodników w zbożu (owadów, larw i jaj owadzich, rozkruszka) występuje w aparacie udarowym o nazwie entole-t e r, .zaopatrzonym w rotor o prędkości obrotowej ok. 150 rad/s, o wydajności do 75 ton ziarna/h (urządzenie wprowadzone w Ameryce w 1940 r.).

Urządzenia te z czasem zostały ulepszone przez połączenie działania siły bezwładu z działaniem zasysającym (aspiracyjnym), co umożliwiło nie tylko niszczenie szkodników, lecz także zmniejszenie zawartości pyłu, drobnoustrojów i co najważniejsze usuwanie całych lub rozdrobnionych ciał zabitych szkodników (np. urządzenia H. Simon w Stockport, w Anglii).

 

Podobne prace

Do góry